Danske soldater og søfolk i allieret tjeneste 1939-1945

Under 2. Verdenskrig meldte over 1.000 og 2.000 danskere sit til allieret krigstjeneste – langt de fleste i de britiske styrker. Nogle af de frivillige blev uddannet til faldskærmsagenter af den britiske hemmelige organisation Special Operations Executive (SOE) og kastet ned over Danmark for at hjælpe modstandsbevægelsen.

Det var forholdsvist nemt for søfolk og andre der ved krigsudbrudet befandt sig udenfor landet grænser, at melde sig til tjeneste under allieret tjeneste.
Op mod en tredjedel at de danske frivillige måtte dog flygte ud af landet efter besættelsen. For dem har det været lidt mere at en udfordring.

Historien om de danske frivillige er beskrevet i For Danmarks ære : danskere i allieret krigstjeneste 1939-1945 af Jakob Sørensen. Information, 2011).

Der var desuden omkring 6.000 civile søfolk der gjorde allieret tjeneste ved at sejle under de skærpende omstændigheder som krigen bød på.

Ved krigsudbruddet 9. april 1940 blev en del af den danske flåde afskåret fra Danmark. I Storbritannien blev de danske skibe formelt beslaglagt og søfolkene fik tilbud om at fortsætte deres tjeneste under britisk flag. I tilbud mange takkede ja til.

De danske søfolk indgik i den livsvigtige konvojsejlads mellem USA og Storbritannien.
Nogle blev også involveret i militære operationer som landgangen i Normandiet, var omkring 25 danske skibe deltog.

Anker Kjær Jensen

I Frihedsmuseets Database over søfolk og soldater i allieret tjeneste 1939-45 kan du søge data på soldater og søfolk.

I basen kan du søge på for- og mellemnavne, efternavne, fødsels- og dødsdato, tjenesteland og enhed.

En søgning på jensen som efternavn giver et resultat på 27 hist. Tilføjes kjær som mellemnavn kommer resultatet ned på 1: Anker Kjær Jensen, som vi med det samme kan se gjorde tjeneste i Storbritannien i enheden Royal Navy Reserves.

Frihedsmuseets database over søfolk og soldater i allieret tjeneste 1939-45

Klikker du ind på Anker Kjær Jensens dataside er der flere data tilgængelig, f.eks. fødsels- og dødsdato, tjenestenummer, henvisninger til kilder og arkivmaterialer. Og i Anker Kjær Jensens tilfælde et foto.
Nederst kan du se hvilke registreringer informationen på siden er baseret på. Her får vi også den detalje med, at Anker Kjær Jensen har modtaget Kong Christian den 10.s erindringsmedalje.

Når du søger i basen skal du være opmærksom på, om du søger frivillige i allieret krigstjeneste eller søfolk. Det er et enten eller.

Kildegrundlaget for data om soldater i allieret tjeneste stammer fra er Frihedsmuseets Arkiv, Rigsarkivet og en række bøger om og af de frivillige.
For søfolkene er det hovedsageligt de der omkom som er med i basen. Det skyldes, at det ikke er lykkedes at opspore et kartotek over de krigssejlere, som overlevede krigen.

Database over søfolk og soldater i allieret tjeneste 1939-45


Udgivet

i

af

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.