Frihedsmuseets Modstandsdatabase

Modstandsdatabasen er en fortegnelse over personer, som har deltaget i modstandskampen under den tyske besættelse af Danmark.

Basen bygger på litteratur om besættelsestiden og mandskabslister med medlemmer af undergrundshæren ved befrielsen 1945.

I det omfang data er tilgængelige oplyses navne, fødselsdato, hjemstem og stillingsbetegnelse for de registrede modstandsfolk.
Desuden oplyses personens tilknyttet til modstandsbevægelsen og typen af modstandsarbejde mm.

Under “kildehenvisninger” angive den/de kilder oplysningerne i databasen stammer fra. Der kan være litteraturhenvisninger ved de modstandsfolk der er beskrevet i faglitteraturen om 2. Verdenskrig.

I den udstrækning Frihedsmuseets arkiv indeholder arkivalier fra enkelte modstandsfolk, f.eks. spørgeskemaer, beretninger eller båndinterviews, vil det fremgår af den pågældendes profil i Modstandsdatabasen.
En del af arkivalierne er digitaliseret og kan downloades efter, at du har identificeret dig med NemID.

Karl Edvard Nielsen

Karl Edvard Nielsen. Foto: Frihedsmuseet

Arbejdsmand Karl Edvard Nielsen (10.08.1909-03.11.1944) var logivært og boede Torslunde Bygade 28.
3. november 1944 forsøgte Gestapo at arrestere en eftersøgt modstandsmand der boede hos Karl Nielsen. Modstandsmanden var der ikke på det tidspunkt og Gestapo ville i stedet arrester Karl.
Karl smækkede døren i foran Gastapofolkende, der rettede en skudsalve mod døren og dræbte Karl Nielsen.

På Modstandsdatabasen ligger en kort biografi om Karl, Ligesom der er en litteraturhenvisning til bogen Faldne i Danmarks frihedskamp 1940-1945 (hvorfra biografien stammer) og til arkivskabet Karl Edvard Nielsen – 36F-18760.
Klikker du dig fra personvisning til Biografi af Karl Edvard Nielsen er der flere kildehenvisninger.

I de tilfælde hvor der er findes en biografi til de enkelte modstandsfolk, er det altid en god ide at se den. Ikke kun for at læse om personer, men også fordi der ofte er flere kilder nævnt, end der er på personvisning i databasen.

Frihedsmuseets modstandsdatabase

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.