Illegale blade

Illegale materialer online: De illegale blade var en vigtigt redskab for modstandsbevægelsen i kampen om at påvirke befolkningens holdninger under besættelsen.

Illegale blade er betegnelsen for de blade, som under besættelsen blev fremstillet og distribueret ulovligt og hemmeligt uden for den tyske besættelsesmagts og danske myndigheders kontrol.

“Ligesom den legale dagspresse dengang var tilknyttet politiske synspunkter, var den illegale presse bestemt også, ja reelt endnu mere, aktører i en holdningskamp. Før august 1943 var budskabet i den illegale presse som helhed præget af en tofrontskrig på ord mod såvel samarbejdspolitikken som besættelsesmagten. Vægtningen kunne svinge. De borgerlige blades kritik var som oftest først og fremmest rettet mod besættelsesmagten og regeringen med udenrigsminister, og senere statsminister, Scavenius i spidsen. De kommunistiske blade derimod, var præget af en voldsom brod mod hele samarbejdspolitikkens grundlæggende rationale samt ikke mindst mod Socialdemokratiet, som var DKP’s politiske konkurrent. Fast ingrediens over hele spektret var latterliggørelse af de danske nazister og udhængning af danske piger, der gik med tyske soldater, samt af de firmaer, der arbejdede for tyskerne, de såkaldte værnemagere. Hovedbudskabet var som oftest også det samme: at Tyskland ville tabe krigen, og at den danske befolkning skulle gå til modstand.”
(citat: Danmarkshistorien.dk: Illegale blade)

Knudsen, Broder, gårdejer, Ishøj ved Taastrup i Information, XIII,116.

Allerede under den nazistiske besættelse af Danmark begyndte Det kgl. Bibliotek at indsamle illegale blade og bøger. Biblioteket har landets største samling af de illegale materialer, Samlingen er skannet og gjort tilgængelig online.
Du kan går på opdagelse i modstandsbevægelsen forskellige holdninger.
Materielerne tilgås via REX (Det kgl. Bibliotks katalog) På biblitoekset site findes en Søgevejledning til de illegale blade.På sitet Illegal Presse du læse to af de vigtigste blade, nemlig Frit Danmark og De frie Danske i fuldtekst. Det illegale Information er også tilgængelig på sitet.

Der er et klikbart indeks til Frit Danmark og De frie Danske. Til det illegale information er der også en indeks, men det er som en pdf-fil, hvor du må går alfabetisk frem, eller forsøge dig med en Ctrl+f søgning i dokumentet.

Illegal Presse er skabt af Historisk Samling fra Besættelsestiden.

Det kgl. Bibliotek : Illegale blade
Illegal Presse

Se desuden Illegale bøger og blade på sh-site.dk


Udgivet

i

af

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.